Βίνσεντ βαν Γκογκ επί ...τρία!

Loving Vincent 

"Ένα animation το οποίο έχει θέμα τον Βίνσεντ βαν Γκογκ δεν θα μπορούσε να είναι σαν όλα τα άλλα. Και πράγματι η πολωνο-βρετανική παραγωγή, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ντορότα Κομπιέλα και του Χιου Γουέλτσμαν, ο οποίος έχει βραβευτεί με Όσκαρ μικρού μήκους animation το 2008, συνιστά πριν απ’ όλα ένα ανεπανάληπτο τεχνικό επίτευγμα. Εξήντα πέντε χιλιάδες κινηματογραφικά καρέ ζωγραφίστηκαν στο χέρι σαν ζωντανοί πίνακες από 125 καλλιτέχνες σε Πολωνία κι Ελλάδα (!), με μεγάλο μέρος τους να αποτελεί «επιχρωματισμένο» υλικό live action γυρισμάτων με ηθοποιούς (Ντάγκλας Μπουθ, Έλινορ Τόμλινσον, Τζερόμ Φλιν, Σέρσια Ρόναν, Κρις Ο’Ντάουντ και ο θεατρικός Ρόμπερτ Γκούλαζικ ως Βίνσεντ βαν Γκογκ). Η αισθητική τους, πολύ λογικά, αντιγράφει την τεχνοτροπία του Ολλανδού ζωγράφου και προσπαθεί να ζωντανέψει τον αληθινό κόσμο (μας) μέσα από τα μάτια του, να ανακαλύψει το καλλιτεχνικό μυστικό του και να προσεγγίσει εικαστικά μια επιμορφωτική ιστορική αλήθεια – τη ζωή και το έργο του."
http://www.athinorama.gr/cinema/article/loving_vincent-2524206.html

«Το Βαλς των δέντρων και του ουρανού»

του Jean-Michel Guenassia

"Στο «Βαλς των δέντρων και του ουρανού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, ο Γκενασιά αφηγείται την ιστορία του μέσα από τα μάτια ενός αληθινού χαρακτήρα, τον οποίο αναπλάθει ελεύθερα με τη φαντασία του: η νεαρή Μαργκερίτ, κόρη του γιατρού Γκασέ, ο οποίος κούραρε τον Βίνσεντ κατά την παραμονή του στο Οβέρ-σιρ-Ουάζ, είναι παθιασμένη με τη ζωγραφική. Ο ρομαντικός έρωτάς της για τον καλλιτέχνη την παρασέρνει, όμως μια τέτοια ένωση είναι πολύ δύσκολο να ευδοκιμήσει εκείνη την εποχή. Ο συγγραφέας βάζει στους πρωταγωνιστικούς ρόλους πρόσωπα γνωστά μέσα από τις περίφημες επιστολές του Βαν Γκογκ προς τον αδελφό του Τεό, ανατρέποντας μάλιστα συχνά την εικόνα που οι περισσότερες βιογραφίες δίνουν για αυτά."
http://www.kathimerini.gr/915803/article/politismos/vivlio/h-aisiodo3h-pleyra-toy-van-gkogk
Van Gogh Alive-The experience
Οι 3.000 πίνακες του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου, σκίτσα του μαζί με κινούμενες εικόνες, προβάλλονται από το σύστημα υψηλής τεχνολογίας SENSORY4™ παντού. Στους τοίχους, τις κολώνες, τις οροφές, το πάτωμα. Σε χώρο 1.500 τ.μ, μέσα από σαράντα πολυκάναλους προβολείς υψηλής ευκρίνειας και ήχο υψηλής πιστότητας δημιουργούν μία τρισδιάστατη απεικόνιση σε αυτές τις πολλαπλές επιφάνειες.
Οι ρέουσες εικόνες και οι ψηφιακοί ήχοι δημιουργούν ένα πολυθέαμα με τα αριστουργήματα του βαν Γκογκ και ένα ψηφιακό ταξίδι στα μέρη που έζησε και δημιούργησε, στο Άμστερνταμ, την Προβηγκία, το Παρίσι, την Αρλ, το Σεν Ρεμύ
Η τρισδιάστατη εικαστική έκθεση με τίτλο Van Gogh Alive-The experience, έχει, μέχρι στιγμής, περιοδεύσει σε 35 μητροπόλεις του κόσμου και την έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 10.000.000 θεατές, αναφέρουν οι διοργανωτές.
http://www.cnn.gr/style/politismos/story/88677/vinsent-van-gkogk-diadrastiki-ekthesi-ton-ergon-toy-sto-megaro-moysikis

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις