ΣυνΚίνησις και ....



... ΤΟ  ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ  ΠΛΑΤΩΝΑ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ  ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

         Το  σχολείο  μας  σήμερα  φιλοξένησε την  ομάδα ΣυνΚίνησις και το  ενδιαφέρον  βιωματικό πρόγραμμα  της " το  Σπήλαιο  του  Πλάτωνα".  Μέσα  από  αυτό  το  πρόγραμμα επιχείρησε να  συσχετίσει τα  στοιχεία  της αλληγορίας με στοιχεία της σύγχρονης ζωής, τα οποία μας κρατούν δέσμιους, ωθώντας μας να αναζητούμε διεξόδους προς το «φως».
        Το βιωματικό πρόγραμμα διεξήχθη με την ενεργή  συμμετοχή των μαθητών, εφαρμόζοντας  τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού .Μέσα από σωματικές, κινητικές και νοητικές  ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων , διερευνητικής σκέψης και φωτογραφίες, οι μαθητές ένιωσαν ότι ο μύθος είναι κάτι που τους αφορά.Δόθηκαν ερεθίσματα για  σκέψη  και  προβληματισμό  και  ήταν  και  μια  ευκαιρία να "απελευθερωθούμε" για λίγο από  τα  " δεσμά " της τάξης. Προς  το  τέλος του  προγράμματος  και οι  πιο  απρόθυμοι να  εμπλακούν  στη διαδικασία κινητοποιήθηκαν  !Επειδή συχνά  θυμόμαστε μόνο  όσα νιώσαμε  ,τη  σημερινή  μέρα θα  τη  θυμόμαστε!!!!
       ....Και μια  και  η  ομάδα ΣυνΚίνησις μας  αποχαιρέτησε  με  ηλιοτρόπια ας  θυμηθούμε και  λίγο Κική  Δημουλά ( εσείς  των ... ανθρωπιστικών  σπουδών κάτι ...ξέρετε...!!!)


Αντί για υακίνθους
είπα να σου φέρω σήμερα ηλιοτρόπια
να έχει η φροντίδα μου πιο ευθυτενές κοτσάνι

και το οστεώδες πλέον νόημά της να μου φανεί
στρογγυλοπρόσωπο ηλιόσπορους γεμάτο.

Ηλιοτρόπια. Συσσωρευτές λάμπουσας θερμότητας.
Ευχήθηκα να επωφεληθείς.


Κι αφού ετακτοποίησα σε ύψος ομοιόμορφο
αισθητικά το χρέος μου στο βάζο
κοντοστάθηκα λίγο να βεβαιωθώ
ότι τα ηλιοτρόπια θα τραπούν
εκεί που επαγγέλλει το όνομά τους.


Κατάπληκτη να στρέφουνε τα είδα
προς της ευχής μου την παράφρονα εκπλήρωση
κοιτάζοντας αντί τον ήλιο εσένα.
  ...





























Σχόλια

  1. Πόση χαρά και συγκίνηση να βλέπεις παιδιά να συναντιούνται με την Ανησυχία, τη Σκέψη, την Τέχνη, στοιχεία που τους προσφέρουν με τόση δοτική διάθεση εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί! Μπράβο σας!( Μάλλον την κυρία Ευγενία Γιατρά διακρίνω εκεί πίσω, στη σκιά, να στέκεται με τη διακριτική σεμνότητά της, ε; :-) Κάτι που θα μπορούσε να συμπληρώσει την εκδήλωσή σας αυτή είναι και το βιβλίο του Σαραμάγκου " Η σπηλιά", ιδιαίτερο, βέβαια, και κάπως απαιτητικό, αλλά εξαιρετικό για τον τρόπο που μεταφέρει το μύθο του Σπήλαιου των ιδεών του Πλάτωνα στην εποχή μας και στο σύγρονο προβληματισμό. Συγχαρητήρια και πάλι, πάντα τέτοια! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διονύση μου σε ευχαριστούμε για τα όμορφα και γενναιόδωρα σχόλια σου!Ήταν πράγματι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία και η αλήθεια είναι ότι πήραμε μια μικρή ανάσα!Το βιβλίο του Σαραμάγκου θα το αξιοποιήσω!!!Οι προτάσεις σου πέρα από ευπρόσδεκτες είναι και ενισχυτικές της προσπάθειάς μας στην τάξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις