Η  ΙΩΑΝΝΑ  ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ

 ΣΤΟ  6ο ΛΥΚΕΙΟ  ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

 

 Γιατί  η Λογοτεχνία είναι αναγκαία σήμερα;

     "  Ό,τι μιλάει  για  την ανθρώπινη περιπέτεια ακόμα και  αν αφορά σε  παρελθόντα  χρόνο και  σε  μακρινούς  τόπους , προσφέρει  γιατί ακονίζει την  κριτική ματιά ,  προσφέρει υλικό  σύγκρισης, ανακεφαλαίωσης ,  στοχασμού ,αναστοχασμού πάνω  στην εμπειρία  των  ανθρώπων...Η  σταθερή,   ουσιαστική  επαφή με  ό,τι παράγει η  καλλιτεχνική δημιουργία  διαχρονικά μας δίνει  τη  δυνατότητα για καλύτερη  συγκρότηση του εαυτού μας ,για  καλύτερη  γνώση  του  τόπου και  για  κριτική  ματιά πάνω  στην  εκάστοτε κοινωνικοπολιτική και  οικονομική πραγματικότητα  ,για  κριτική και  αυτοκριτική ματιά στην  προσωπική  στάση...Στο  σχολειό  υπάρχουν  δράσεις που  μπορούν να  μας κάνουν  να  αισθανόμαστε ότι  διατηρούμε την  υπερηφάνεια μας ,την  αξιοπρέπειά μας και ότι  μόνοι μας  κάνουμε δυο ,τρία  βήματα για  το παραπέρα.." ( Ιωάννα Καρυστιάνη)


      Την Τετάρτη 12 Φλεβάρη καλωσορίσαμε στο σχολείο μας τη συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη, της οποίας ο λόγος υπήρξε πηγή για σκέψη προς όλους μας. Παιδιά της Β΄ Λυκείου προετοίμασαν ένα θερμό καλωσόρισμα με αφορμή τη ζωή και το έργο της μέσα από κείμενα, από αφίσες και τραγούδια. Την υποδεχτήκαμε με τη συνοδεία δύο τραγουδιών: ‘Λιανοτράγουδα’ και το ‘Τζιβαέρι’, ενώ ύστερα απαγγείλαμε από  τον Παπαδιαμάντη, ένα απόσπασμα ,το οποίο εκτιμά ιδιαίτερα.

     Με αφορμή την περσινή μας εργασία και ύστερα από την ανάγνωση της "Μικράς Αγγλίας", θέσαμε ερωτήσεις και εκφράσαμε τις εντυπώσεις μας για  το έργο. Παρόλο το άγχος που παραδέχτηκε και η ίδια πως την διακατείχε, η κ. Καρυστιάνη φάνηκε άνετη, ειλικρινής ,με  χιούμορ, σπάζοντας έτσι τον πάγο. Με  το λόγο της μας έδωσε τροφή για σκέψη, αναλύοντας ,επίσης, γεγονότα καθημερινά και σημαντικά. Ήταν αναμφισβήτητα μια επίσκεψη που θα μείνει αξέχαστη.

Ελπίδα Ατματζίδου Β1
Φρόσω Χριστίδου Β4



    Η κ.  Καρυστιάνη  αναφέρθηκε στο έργο της και στο πώς η ζωή της συνδέεται με αυτό.Μας παρουσίασε τα έργα της  και μας εξήγησε πως πίσω από κάθε μυθιστόρημα της κρύβεται ένα περιστατικό, το  οποίο της έδωσε το ερέθισμα να αποτυπώσει τις σκέψεις της στον γραπτό λόγο.Σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης ήταν φιλική και πρόσχαρη.  Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κοινό της,γιατί ρώταγε τ'όνομά κάθε παιδιού που της έκανε ερώτηση ώστε να μας γνωρίσει.Επιπροσθέτως, φρόντιζε να μας φανερώνει τα συναισθήματα της και έτσι  δημιουργούσε μια οικειότητα που  μας έκανε  να  νιώθουμε  άνετα.Ήταν μια εμπειρία που θα θυμόμαστε.

  Βαγγέλης Μάστακας Β3


    Η κ.Καρυστιάνη υπήρξε πολύ φιλική μαζί μας και γεμάτη χαρά, ήταν πρόθυμη να απαντήσει στις ερωτήσεις σχετικά με τη λογοτεχνία και τα βιβλία που έχει εκδώσει.Ήταν ανοιχτή και μας μίλησε για τα παιδικά της χρόνια χωρίς ντροπές και με κάθε λεπτομέρεια. Είναι αξιαγάπητος άνθρωπος.

Γιώργος Γιαννίτσιος  Β1

 

... και  μια σκέψη  της για  τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
 "  Δημοκρατία  για  μένα είναι  να έχουν  όλοι  εξασφαλισμένο το  δικαίωμα  στη δουλειά ,στη  μόρφωση, στην  υγεία, στην  ελπίδα, στην  πανταχόθεν ελεύθερη  ονειροπόληση..."



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις