28η Οκτωβρίου 1940

                                    28η Οκτωβρίου 2016


           Το  σχολείο  μας γιόρτασε και  φέτος την  εθνική  επέτειο τιμώντας τους  ανθρώπους που αγωνίστηκαν   και  θυσίασαν  τη ζωή  τους για  να  μπορούμε εμείς  σήμερα  να απολαμβάνουμε  τα  αγαθά της ειρήνης.
        Οι  μαθητές μας με  την  καθοδήγηση της  καθηγήτριας Μενύχτα Ευγενίας και  του  καθηγητή  Καρατζή Γιώργου παρουσίασαν ένα θεατρικό έργο, γραμμένο στα χρόνια της κατοχής, από τον Χάρη Σακελαρίου. Εντάσσεται στα έργα που ανέβαζε η ΕΠΟΝ, μέσα στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που ανέπτυξε στις περιοχές που είχε απελευθερώσει ο ΕΛΑΣ. Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει στο βιβλίο του, «το θέατρο της αντίστασης», τα έργα αυτά, γράφονταν βιαστικά, μέσα στις φοβερές συνθήκες του πολέμου. Συχνά το γράψιμό τους διακόπτονταν για ώρες ή για μέρες, όταν ο συγγραφέας άφηνε το μολύβι και έπιανε το όπλο.
      Το θεατρικό έργο " Η ΑΘΗΝΑ ΠΑΛΕΥΕΙ ", που  παρουσίασαν βασίζεται στο πραγματικό γεγονός, της απόφασης των δυνάμεων κατοχής για γενική επιστράτευση όλων των Ελλήνων, ηλικίας 18 έως 45 ετών και την προσαγωγή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, με σκοπό,την καταναγκαστική εργασία στα Γερμανικά εργοστάσια. Η απόφαση αυτή,απετράπη, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση του κόσμου, με μαζικές διαδηλώσεις και πολύνεκρες πορείες διαμαρτυρίας, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ.
( οι  πληροφορίες  προέρχονται  από  το  πρόγραμμα  της γιορτής)
     Από  τη γιορτή  δεν  μπορούσαν να  λείπουν   τραγούδια εμπνευσμένα από τους αντιστασιακούς αγώνες και το  όραμα της ειρήνης.
 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις