Εντροπία #20

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστή μια ανακάλυψη που συζητήθηκε , και θα συζητηθεί για πολύ ακόμα ...
Μια ανακάλυψη που τάραξε τα νερά του επιστημονικού χώρου σε τέτοιο βαθμό που αρκετοί  την θεωρούν ως την ανακάλυψη του αιώνα...

Όχι η ανάρτηση αυτή δεν θα καταπιαστεί με τα βαρυτικά κύματα ( η αλήθεια είναι πως δεν είμαι και ο κατάλληλος να ανοίξω ένα τέτοιο θέμα ) 

Θα είναι όμως η ανακάλυψη αυτή η αφορμή για τα 2 πράγματα που θέλω να πω μέσα από αυτή την ανάρτηση .

Το πρώτο είναι πως φαίνεται (για άλλη μία φορά ) πόσο σημαντικό ήταν για την ανθρωπότητα και την πρόοδο της το τεράστιο αυτό φαινόμενο που λεγόταν 'Αλμπερτ Αινστάιν !

Ξέρω πως μπορεί να ακούγομαι υπερβολικός , όπως υπερβολικός είναι ο καθένας όταν μιλάει για άτομα που είναι είδωλά του , αλλά το γεγονός ότι φτάσαμε μέχρι το 2016 για να ανακαλύψουμε κάτι που ο ίδιος είχε σκεφτεί χρόνια πιο πριν λέει πολλά... !

Σε αυτό όμως που θέλω να δώσω μεγαλύτερη σημασία , και αυτό για το οποίο κάνω και την ανάρτηση του κειμένου αυτού , είναι κάτι άλλο.

Με αφορμή λοιπόν όλα αυτά φαίνεται πως το  άλλο φαινόμενο (με την λέξη φαινόμενο στην πιο αρνητική μορφή της) που ονομάζεται ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα !!!

Εκτός από όλα τα άλλα έχει μείνει αιώνες πίσω ακόμα και στην ύλη που έχουν τα  μαθήματα  !!!

 Καλός , χρυσός και άγιος ο Νεύτωνας  όμως από αυτόν και  μετά η επιστήμη της φυσικής έχει κάνει όχι απλά βήματα αλλά τεράστια άλματα !
Και όμως ακόμα και τα παιδιά που διδάσκονται της φυσική προσανατολισμού δεν θα μάθουν  παρά ελάχιστα πράγματα για την φυσική μετά τον Νεύτωνα και με τρόπο τέτοιο που θα τους " σβήσει " κάθε ενδιαφέρον !

Και η Φυσική δεν είναι το μόνο μάθημα που συμβαίνει αυτό....

 Στην " καημένη " την Ιστορία να δεις τι γίνεται ...
Υπάρχουν ολόκληρα κεφάλαια που άλλαξαν ριζικά την ροή της παγκόσμιας  ιστορία και δεν αναφέρονται πουθενά , όπως οι Σταυροφορίες
και άλλα που υπάρχουν στα βιβλία αλλά δεν είναι εντός ύλης, όπως Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος.

Και επειδή  η ιστορία έχει την κακιά συνήθεια να κάνει πλάκα μαζί μας,  τονίζω πως 3η πολιτική δύναμη στην Ελλάδα του   2016 είναι η Χρυσή Αυγή...

Και δεν τελειώνουμε εκεί !
Έχουμε μάθημα που πραγματικά απορώ γιατί ονομάζεται μάθημα Θρησκευτικών και όχι μάθημα Χριστιανισμού (Αν θυμάμαι καλά εκτός από την 3η λυκείου σε όλες τις άλλες τάξεις δεν υπάρχει καν αναφορά για κάποια άλλη θρησκεία )

Έχουμε το μάθημα των Αγγλικών που δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να γίνεται σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο .
Θα μπορούσε να δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές  να πάρουν ένα πτυχίο lower  με τα μάθημα των αγγλικών στο σχολείο , προσαρμόζοντας το μάθημα στις ανάλογες απαιτήσεις , ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνουν σε κέντρα ξένων γλωσσών ή να πηγαίνουν σε αυτά για μια δεύτερη γλώσσα !

Τέλος έχουμε μαθήματα που φροντίζει το ίδιο το σύστημα να τα " ακυρώνει " 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η Γεωμετρία !
Μια επιστήμη που είναι από τις πρώτες που αναπτύχθηκαν στην γη και όμως πάρα πολλά είναι τα παιδιά που δεν της δίνουν σημασία γιατί δεν είναι από τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν στις πανελλήνιες ( και όσο και αν δεν θέλουμε να πούμε την αλήθεια,  ένα παιδί , ειδικά στο λύκειο , προετοιμάζετε μόνο για αυτό )


Κάποια στιγμή λοιπόν πρέπει η εκπαίδευση μας να αλλάξει σελίδα και να γίνει ανάλογη της εποχής που ζούμε...

Ας αρχίσουμε τουλάχιστον από την ύλη που θα έχουν τα μαθήματα !
Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να γίνει μια τέτοια αλλαγή ...

Σχόλια

  1. Συμφωνώ στα περισσότερα που επισημαίνεις με το γνωστό σου πάθος, Γιώργο!Το τι διδάσκουμε και πώς το διδάσκουμε πρέπει να γίνει αντικείμενο προβληματισμού, πράγμα που, από όσο γνωρίζω επιχειρεί και η πολιτεία τώρα. Ελπίζω να γίνει κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα νοσεί! και πολύ σωστά εντοπίζεις βασικά του προβλήματα!όμως όλα όσα συμβαίνουν σήμερα σε αυτό δεν πρέπει να ακυρώνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ισορροπήσει μέσα σε ένα "εχθρικό" περιβάλλον!!!Δάσκαλοι και μαθητές είναι ανάγκη να δώσουμε τον αγώνα μας με πενιχρά μέσα!ας είμαστε αισιόδοξοι ! κάτι μπορεί να αλλαξει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις