Αειφόρο Ελληνικό σχολείο: ακούγεται σαν όνειρο.....

........ ή σαν ελπίδα;;




Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του "Ελληνικού Αειφόρου  σχολείου":                                    http://www.aeiforosxoleio.gr/

"Το ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ αποτελεί ένα οραματικό σχολείο που λειτουργεί ως 
Κοινότητα.  Στην καθημερινή σχολική  ζωή  δίνει  ευκαιρίες  να  ασχοληθούν  όλοι  (μαθητές, 
εκπαιδευτικοί, διοίκηση, γονείς, τοπική κοινότητα) με τα κοινά και τη διαχείρισή τους μέσα 
σε πνεύμα ομαδικό και συνεργασίας.  Ένα αειφόρο σχολείο υπηρετεί τη δημοκρατία και τα 
ανθρώπινα δικαιώματα,  προάγει τον πολιτισμό και το περιβάλλον και  διαμορφώνει 
ενεργούς  και δημιουργικούς πολίτες. "

.....και αναγνωρίσαμε δράσεις που γίνονται στο σχολείο μας και μοιάζουν πολύ συγγενικές με το όραμα που περιγράφτηκε παραπάνω: 

  • ενισχυτική διδασκαλία από καθηγητές του σχολείου και απόφοιτους του σχολείου.
  • ανακύκλωση χαρτιού, μπαταριών και συμμετοχή σε προγράμματα ανακύκλωσης καπακιών για αγορά αναπηρικών αμαξιδίων. Μπαζάαρ με διάθεση μεταχειρισμένων ρούχων.
  • έμφαση στις ομοδοσυνεργατικές μεθόδους διδασκαλίας σε διάφορα μαθήματα. Debate club και Εικονικές δίκες στο μάθημα των  Αγγλικών. 
  • περιβαλλοντική εκπαίδευση με πρόγραμμα που συνεχίζεται πέντε  χρόνια τώρα με τίτλο: "βιολογική καλλιέργεια, καλλιεργώντας τον κήπο του σχολείου μας", που συνδυάζεται με πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων όπως η κομποστοποίηση.
  • σινεμά στο σχολείο , ημέρες ποίησης, επισκέψεις σε εκθέσεις, κάθε είδους δραστηριότητα που θα φέρει τα παιδιά μαζί με τους δασκάλους τους σε επαφή με την Τέχνη. 
  • το blog μας, η Σχεδία μας που μας ταξιδεύει χρόνια τώρα.....

...και άλλες, με σημαντικό χαρακτηριστικό τους,  ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!




Ο όρος αειφόρος ανάπτυξη περιγράφεται ως «η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες» Είναι δηλαδή η διαδικασία εξασφάλισης της παραγωγής αγαθών, χωρίς να μειώνεται η παραγωγική ικανότητα των φυσικών συστημάτων», http://www.ecifm.rdg.ac.uk/definitions.htm



H  έννοια της Αειφορίας  (ή  Βιωσιμότητας-sustainability) δίνει έμφαση. 
α) σε βελτιωμένα επίπεδα κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας για τους λιγότερο προνομιούχους,  
β)  στην προστασία  της  βιόσφαιρας από  την  οποία  εξαρτάται τελικά η ζωή στον πλανήτη μας,  
γ) στο ότι οι μελλοντικές γενεές θα πρέπει να κληρονομήσουν τουλάχιστον  όσο  πλούτο,  φυσικό  και  ανθρωπογενή,  έχουμε κληρονομήσει και εμείς. 



Οι ιδέες αυτές κουβεντιάστηκαν στο σύλλογο των Καθηγητών και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στο Πρόγραμμα αυτό! Ξεκινάμε με όρεξη, αισιοδοξία και την ελπίδα ότι θα αφήσουμε ίχνη στις ψυχές των μαθητών μας και θα σπείρουμε τον καλό σπόρο, όπως τον περιγράφει ο Δημήτρης Γληνός:


«Το υψηλότερο γνώρισμα του πολιτισμού ενός λαού είναι ο βαθμός που κατανοεί και συμμετέχει στην πολιτική ζωή. Και η ιδανικότερη έκφραση του πολιτισμού είναι να έχουν όλοι 
οι πολίτες πλέρια κατανόηση και συνειδητή συμμετοχή στο πλάσιμο της ομαδικής ζωής. Ιδανικό που εμείς απέχουμε πολύ, καταπληχτικά πολύ, ακόμη. Ιδανικό που το εκφράζει η ιερή λέξη Δημοκρατία, τόσο χιλιοειπωμένη, τόσο μασκαρεμένη και τόσο ανεφάρμοστη 
ακόμη απάνω στη γη» .


   
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στη φίλη Αγγελική Τρικαλίτη, ψυχή του εγχειρήματος, που μας ενημέρωσε σχετικά και μας ενθάρρυνε σ΄αυτή την προσπάθεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις