Όταν οι πίνακες ανακοινώσεων έχουν ψυχή.


Κείμενο και φωτογραφίες του Διαμαντή Κρυωνίδη!

Μαφάλντα, αφίσα παλιά, μια που το σχολείο έχει  σχετική παράδοση !!!
Οι πίνακες ανακοινώσεων ενός σχολείου οφείλουν να είναι βαρετοί. Έχουν ρόλο αποκλειστικά διεκπεραιωτικό: οφείλουν να ανακοινώνουν, να γνωστοποιούν για τις μαθητικές υποχρεώσεις επικείμενες, ή και περασμένες. 

ταμπλό τάξης με ενημέρωση για την ύλη των εξετάσεων
Να πληροφορούν για το ωρολόγιο πρόγραμμα, να υπενθυμίζουν τον σχολικό κανονισμό, να παρουσιάζουν το πρόγραμμα των εξετάσεων, την εξεταστέα ύλη, ίσως και να μνημονεύουν ακόμη διαγωνισμούς και εκπαιδευτικές ημερίδες της περασμένης δεκαετίας. 


Στο χημείο και .....
Οι πίνακες ανακοινώσεων ενός σχολείου οφείλουν να είναι βαρετοί, γιατί βρίσκονται εκεί για να θυμίσουν ακόμη και στο διάλειμμα τον κυρίαρχο κανονιστικό ρόλο του σχολείου. 



........έξω από το χημείο.
Καταδικασμένοι ετούτοι οι πίνακες να δέχονται τα πυρά των παιδιών που νιώθουν τους πίνακες αυτούς κομμάτι ενός ασφυκτικά περιοριστικού σχολικού περιβάλλοντος, ενός σχολείου που θυσιάζει 
την πρωτοβουλία και την έκφραση 
στην λογική της μαθησιακής διαδικασίας.

Το ταμπλό της βιβλιοθήκης.
Οι πίνακες ανακοινώσεων ενός σχολείου οφείλουν να είναι βαρετοί.





Σε τόπο όχι μακρινό λένε πως υπάρχουν κάποιοι πίνακες που μια μέρα απαρνήθηκαν αυτή τους την μοίρα. Πίνακες ανακοινώσεων που επαναστάτησαν και θέλησαν να μιλήσουν με τα παιδιά, να γίνουν παιχνίδι στα χέρια τους, να τους διηγηθούν την ιστορία τους, να μεταφέρουν εικόνες του κόσμου μέσα στους διαδρόμους και στις τάξεις, να τολμήσουν στην εποχή της πληροφορίας να χωρέσουν σε μια μικρή επιφάνεια αν είναι ποτέ δυνατό ό,τι συμβαίνει στον κόσμο, με μια λέξη πίνακες που τόλμησαν να ζωντανέψουν. 

....της περιβαλλοντικής.
Γενναίοι πίνακες που τόλμησαν να αναμετρηθούν με την γνώση του κόσμου, πίνακες που ζήτησαν απάνω τους να ξαποστάσουν τα βλέμματά μας, που ονειρεύτηκαν να μας κρατήσουν συντροφιά, πίνακες που μας θέλησαν να μας δείξουν κάτι από τον κόσμο της επιστήμης, της τέχνης, της φύσης, του αθλητισμού, της σχολικής μας ζωής. 

Στον κεντρικό διάδρομο, συνάντηση με την ποίηση.
Ετούτοι οι πίνακες λένε πως έχουν ζωή, πως μέσα τους κρύβεται ψυχή, 
μεράκι, αγάπη για το σχολείο, αλλά κυρίως για τα παιδιά. 


Τι γίνεται στην πόλη;;; Σινεμά , θέατρο, μουσική.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους (μαθητές και καθηγητές) 
κρατούν ετούτους τους πίνακες ανακοινώσεων ζωντανούς.
ΔΚ, 4.6.2015
Υ.Γ. Σίγουρα αδικήσαμε πολλούς πίνακες ανακοινώσεων που δεν χώρεσαν στην ανάρτηση αυτή. 
θα επανορθώσουμε με κάποιον τρόπο!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις