Η καυτή καρδιά του Εγκέλαδου

Του Δημήτρη Βάγια
μαθηματικού, ερασιτέχνη αστρονόμου,
αγαπημένου διευθυντή μας
για μια σειρά δημιουργικών χρόνων.
Τον ευχαριστούμε!

http://www.jpl.nasa.gov/infographics/infographic.view.php?id=10744
        

"Μια από τις πιο εκπληκτικές ανακαλύψεις έγινε από την διαστημοσυσκευή Cassini  ,που διερχόμενη δια μέσου του συστήματος του Κρόνου με τροχιά σχήματος ήπιου βρόχου,σχετιζόμενη με το μικρό φεγγάρι του Εγκέλαδο.
     Αντίθετα με όλες τις προβλέψεις, ο Εγκέλαδος ευρέθη ότι είναι εκπληκτικά δραστήριος εκτοξεύοντας μεγάλους πίδακες από νερό στο διάστημα δια μέσου ενός συνόλου παραλλήλων ραβδώσεων τύπου δέρματος τίγρεως σχηματίζοντας ρωγμές πλησίον του νότιου πόλου του.

        Όταν το Cassini «βούτηξε» δια μέσου των των στηλών αερίων για να αναλύσει την σύνθεσή τους, εντοπίστηκαν μικρές ποσότητες από αμμωνία αντιψυκτική και αλάτι εντός παγοκρυστάλλων νερού.
http://www.jpl.nasa.gov/missions/cassini-huygens/
    Συμπέρασμα είναι ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Εγκέλαδου κρύβεται ένας μεγάλος όγκος από αλάτι διαλυμένο σε υγρό, μια επιφάνεια θάλασσας. Αυτό από μόνο του είναι μια πρόκληση για εξήγηση.
      Ο Εγκέλαδος είναι μικροσκοπικός και κάθε θερμό υπόλοιπο από τον σχηματισμό του   πρέπει έκτοτε να σπατάλησε πραγματικά επί μακρόν ενέργεια για να καταλήξει σε ένα παγωμένο στερεό. Ακόμα τελευταίες εκτιμήσεις του ποσοστού ενέργειας που απελευθερώνεται από τον νότιο πόλο του, είναι περίπου 10 gigawatts,που χονδρικά ισούται με την ισχύν 5 πυρηνικών σταθμών.
Έτσι το μυστήριο για τον Εγκέλαδο είναι:
     «Ποιες διαδικασίες είναι υπεύθυνες για τον εφoδιασμό τόσης ενέργειας; και επίσης έχουν διατηρηθεί καθόλη την ιστορία τους ή έτυχε να παρατηρήσουμε τον Εγκέλαδο κατά την διάρκεια μιας συγκεκριμένης φάσης δραστηριότητας;»
     Είναι δυνατόν ενεργειακές πηγές στον πυρήνα του Εγκέλαδου να περιέχουν θερμότητα από βαθμιαία διάσπαση ραδιενεργών ισοτόπων αργιλίου και σιδήρου,ή θερμότητα  εκλυόμενη από εξωθερμικές χημικές αντιδράσεις τέτοιες όπως όταν εμπλουτίζεται το ορυκτό μετάλλευμα σιδήρου αντιδρώντας  με θαλασσόνερο. Αλλά παρόλα αυτά ο Εγκέλαδος επέμενε να ψύχεται και να στερεοποιείται για 1 δις έτη ή περίπου τόσο. Μια προσθήκη ζεστών πηγών πρέπει να συμβαίνει και τώρα. Επίσης θα πρέπει να τονισθεί ότι πολλοί από τους  πίδακες νερού έξω από τις ραβδώσεις τύπου «τίγρεως» σχηματίζουν ρωγμές και πέφτουν πάλι κάτω πνίγοντας κυριολεκτικά τον Εγκέλαδο με αποπνικτικό νέφος."

Πιο κάτω δύο φωτογραφίες του Εγκέλαδου από Voyager και Cassini


Σχόλια

  1. Ευχαριστώ Στέλλα για την ανάρτηση και τα καλά σου λόγια,πάλι συγκινήθηκα να είσαι καλά και καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις