γράφει ο Γιώργος Καρατζής:

Χρόνια πολλά, με υγεία! – Με τις υγείες σας! – Εις υγείαν! – Στην υγειά σου!

«…Μακάρια θεά, Υγεία, πλουτοφόρα, μητέρα όλων,
   …Ευκτεοτάτη, θνητών ανάπαυμα,
   Χωρίς εσένα ανώφελα είναι όλα στους ανθρώπους…»

                                                                         Ομηρικός  Ύμνος στην Υγεία, στ. 2, 7-8.

(Μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο: Υπό το βλέμμα της Υγιείας, ο Ασκληπιός θεραπεύει την ξαπλωμένη ασθενή κατά τη διάρκεια της εγκοίμησης στο Ασκληπιείο. Περ. 400 π.Χ., Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.
    Οι μαθητές του Β3 πραγματοποίησαν την πρώτη για το 2015 εκπαιδευτική επίσκεψη στην έκθεση «Ίασις» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
      Η σημαντική αυτή έκθεση παρουσιάζει μέσα από ανάγλυφα, αγγεία, ιατρικά εργαλεία, επιγραφές, τις αντιλήψεις των ανθρώπων της ελληνικής αρχαιότητας για τις ασθένειες και τις πρακτικές των γιατρών για την ίαση και ανάρρωση των ασθενών.

(Μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο από τη Μήλο με παράσταση ποδιού και ευχαριστήρια επιγραφή του αναθέτη για την ίασή του προς τον Ασκληπιό και την Υγιεία. 150-200 μ.Χ., Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο)
     Επίσης φανερώνει την εξελικτική πορεία της «ιατρικής τέχνης» από ένα σώμα πρακτικών – εμπειρικών και μαγικοθρησκευτικών δράσεων σε επιστήμη. Η ορθολογιστική επενέργεια της προσωκρατικής φιλοσοφίας και του σοφιστικού διαφωτισμού συνετέλεσαν σε αυτό, γιατί θεώρησαν ότι καθώς  ο άνθρωπος είναι τμήμα του φυσικού κόσμου συντίθεται από την αρμονική ποιοτική και ποσοτική σύζευξη των φυσικών στοιχείων.

Κάρτα εξαιρετικού γούστου , αναμνηστική της έκθεσης,
απεικονίζει τον Ασκληπιό.

     Η παρέμβαση του θεού Ασκληπιού, η προσευχή του πιστού ασθενούς, τα φυσικά φάρμακα από βότανα ή μέταλλα, οι εγχειρήσεις, τα επιθέματα, το «μέτρον» στη φροντίδα του σώματος αλλά και της ψυχής, ήταν τα βασικά στοιχεία της ιατρικής τέχνης/επιστήμης.
Αυτή ασκείτο ιδιωτικά στα σπίτια των ασθενών κατά τις κατ’ οίκον επισκέψεις των ιατρών, είτε δημόσια από ιατρούς που προσελάμβανε η πόλη – κράτος και συνηθέστερα σε ιατρικά θεραπευτικά κέντρα, τα Ασκληπιεία.

Πρόσοψη από Β και τομή από Α. Σχέδιο P. Schazmann από το βιβλίο του R. Herzog:Kos. Band 1 -
 Asklipieion, Berlin 1932.
                                                           http://vhatzivasileiou.blogspot.gr/2011/11/blog-post_02.html

         Βρίσκονταν σε τοποθεσίες ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, ευάερες και ευήλιες, και περιλάμβαναν ναούς, κτήρια θεραπείας, αθλητικά κέντρα ( γυμνάσια – στάδια) και θέατρο. Τέτοιο Ασκληπιείο είναι ο ιερός χώρος της Επιδαύρου με το πασίγνωστο θέατρο. Βλέπετε η υγεία ήταν υπόθεση και των γιατρών και της τέχνης, αφού ο άνθρωπος θεωρείται ψυχοσωματική ολότητα.

Φάρμακα από τη φύση
φυλαχτά για το "κακό"
επιστρατεύονται τότε και σήμερα.
    Με αυτές τις σκέψεις και διαπιστώσεις περιηγηθήκαμε την έκθεση και βγαίνοντας από το μοντέρνο κτήριο του Μουσείου, βρεθήκαμε στη βροχερή Αθήνα, προσπαθώντας να προφυλαχθούμε από τη βροχή σε γνωστό πεζόδρομο του Κολωνακίου, όπου και θεραπεύσαμε την πείνα μας!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις