Ήρθε η σειρά μας

   Κυρίες και κύριοι, μαθητές και καθηγητές όλων των ηλικιών, σας παρουσιάζω την πρώτη ελληνική, μεγάλου μήκους, ταινία κινουμένων σχεδίων του εικαστικού, κινηματογραφιστή και video artist Άγγελου Σπάρταλη.

     <<Στον Ιούλιο Βερν υπάρχει ένας μύθος ανά μυθιστόρημα, αφηρημένος όμως με διαφορετικές φωνές, αλληλοδιαπλεκόμενες, σκοτεινές και αλληλοαμφισβητούμενες>>, έγραφε ο Φουκώ. Αυτή η αξεπέραστη γοητεία της πολυφωνίας κάνει τον Ιούλιο Βερν να παραμένει και τον 21ο αιώνα στους πέντε δημοφιλέστερους συγγραφείς παγκοσμίως, ο δεύτερος σε αριθμό μεταφράσεων, μετά την Αγκάθα Κρίστι. Τι πιο αναμενόμενο λοιπόν να μεταφέρεται ένα έργο του στον κινηματογράφο, ειδικά όταν για πολλούς τα βιβλία του σπουδαίου παραμυθά <<κλείνουν μέσα τους τον κόσμο όλο>>.
 
     Να, όμως, που μπορεί να υπάρχουν και πρωτιές. Βασισμένη στο βιβλίο του Βερν <<από την Γη στην Σελήνη>> (De la Terre à la Lune>>, 1865), είναι η πρώτη ελληνική μεγάλου μήκους (διάρκειας 87 λεπτών) ταινία κινουμένων σχεδίων. Παρουσιάστηκε πρόσφατα στις Νύχτες Πρεμιέρας και επίσης <<άνοιξε>> το διεθνές φεστιβάλ animation της Σύρου το περασμένο Σαββατοκύριακο. Είναι μάλιστα μόλις η δεύτερη απόπειρα κινηματογραφικής μεταφοράς του συγκεκριμένου βιβλίου, μετά την ομώνυμη αμερικανική ταινία του 1958 σε σκηνοθεσία του Μπάιρον Χάσκιν.

   Μαύρο χιούμορ, έξυπνες ατάκες, αισθητική που φλερτάρει με τους Μόντι Πάιθον, απολαυστικοί αναχρονισμοί που βοηθούν την εξέλιξη της ιστορίας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας χειροποίητης δουλειάς που έγινε με την τεχνική του κολάζ και χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί.

    

Σχόλια

  1. Ο τίτλος είναι και μια υπόσχεση, έτσι καλή μας και ταλαντούχα πρώην μαθήτρια;;;; Μας λείπεις πολύ και η ανάρτηση σου είναι μικρή παρηγοριά.
    Επί της ουσίας της ανάρτησης, νομίζω ότι η ταινία είναι πραγματικά καλή. Συγχαρητήρια στον Άγγελο Σπάρταλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εύχομαι κάποια στιγμή. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

      Διαγραφή
  2. Μαθαίνουμε από τη μαθήτριά μας:-)
    Από πολλές απόψεις φαίνονται ενδιαφέροντα αυτά που μας γράφεις, φιδάκι μας καλό.
    Στέκομαι μόνο στη συνάντηση του έλληνα καλλιτέχνη με τα κλασικά έργα αναφοράς και στο μπόλιασμά τους με καινούρια στοιχεία. Μπορούμε να τη δούμε αυτή την ταινία; Τι λένε οι πληροφορίες σου; Θα παιχτεί στις αίθουσες φέτος;

    ( Πού είσαι εσύ; Στο ..αδελφοκτόνο νησί;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παίχτηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας και θα παιχτεί αυτό το Σαββατοκύριακο στο Φεστιβάλ aniation της Σύρου, όπως αναφέρω πιο πάνω. Δεν έχει βγει ακόμα καμία ανακοίνωση για το αν θα παιχθεί στους κινηματογράφους. Εκεί εκεί στο αδελφοκτόνο νησί, όπου δολοφόνα θα γίνω με τους Φαίακες παρέα.................................. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...............................

      Διαγραφή
  3. Μου θυμιζεις εκεινον τον τυπά στο μεγκα που πριν ξεκινήσει κάθε ταινια έλεγε κάτι τέτοια!:Ρ:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις