Εντροπία #7

Αρχικά θέλω να ζητήσω συγνώμη αλλά λόγο μη προβλέψιμων  καταστάσεων  δεν μπόρεσα να κάνω την ανάρτηση στην ώρα της!
Επειδή όμως ποτέ δεν είναι αργά θα την κάνω τώρα...
Το θέμα με το οποίο θα προσπαθήσω να ασχοληθώ αυτή τη φορά δεν είναι και ιδιαίτερα επίκαιρο!
Αλλά πιστεύω πως είναι αρκετά σημαντικό και με  άμεσες επιπτώσεις στο τώρα αλλά και στο αύριο!
Τον τελευταίο καιρό στην χώρα μας(αλλά και όχι μόνο) έχει σημειωθεί μια ραγδαία αύξηση στα ποσοστά δεξιών και ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων!
Τρανό παράδειγμα αυτού η τεράστια άνοδος της Χρυσής Αυγής!
Το κείμενο όμως δεν έχει ως κύριο θέμα το κόμμα αυτό!
Ψάχνοντας να βρω τους λόγους για το φαινόμενο αυτό βρήκα αρκετά!
Κρίση( οικονομική και όχι μόνο) ,φόβος,αβεβαιότητα κ.α.π. είναι δεδομένα που ευνοούν την άνοδο κάθε ακραίου κόμματος και γενικά κάθε ακραίου τρόπου σκέψης!
Όμως ψάχνοντας τα πράγματα λίγο καλύτερα κατέληξα στο συμπέρασμα πως αυτοί οι λόγοι είναι λίγο επιφανειακοί και μοιάζουν πιο πολύ με αφορμές παρά με την αιτία!
Στο "πολίτικο τραπέζι" αυτής της χώρας  εδώ και πολύ καιρό τα κόμματα της αριστεράς είχαν το ίδιο μερίδιο και τις περισσότερες φόρες μεγαλύτερο από αυτά της δεξιάς!
Ένα γεγονός που δείχνει με τον πιο έντονο τρόπο τα παραπάνω είναι η εικόνα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στα πολιτικά κόμματα της φοιτητικής κοινότητας της χώρας...
Στο 90% των ΑΕΙ και ΤΕΙ  της χώρας υπάρχουν 10 αριστερά κόμματα που συνολικά συγκεντρώνουν ποσοστά του 70% όμως πρώτο κόμμα είναι η ΔΑΠ με ποσοστά 20-30%.
Αυτό γιατί τα 10 αυτά κόμματα της ίδιας ιδεολογίας δεν μπορούν  να συνεργαστούν.
Το ίδιο γίνεται και στα κόμματα της βουλής!
Ο ΣΥΡΙΖΑ λόγου χάρη είναι πιο πιθανό να συμφωνήσει (ακόμα και τώρα που βιώνουμε μια κρίση και οι καταστάσεις είναι κρίσιμες ) με το δεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων παρά με το Κ.Κ.Ε.
(Και αυτά είναι λόγια που ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος είχε πει λίγο καιρό πριν)
Επομένως μήπως οι πραγματικές αιτίες του φαινομένου που ανέφερα στην αρχή της ανάρτησης είναι πιο βαθιές και πιο σημαντικές;
Μήπως την Χρυσή Αυγή την έφτασε στο σημείο που έφτασε η απάθεια ή η ανικανότητα των κομμάτων της αριστεράς να βρουν έναν κοινό δρόμο για να βαδίσουν.
Μήπως οι όποιες δυσκολίες του σήμερα είναι απλά μια αφορμή και η πραγματική αιτία είναι αλλού...;!

Σχόλια

  1. Η Χρυσή Αυγή απλά περπατάει στη Λεωφόρο της Αυριανής και του αυγού του φιδιού που χρόνια εξέτρεφαν όλοι τους,αριστεροί και δεξιοι.Και το πιο τραγικό ξέρεις ποιο είναι;;Πως όλοι μαλώνουν για την αριστερά και δεξία σε μια χώρα που αυτοί οι χώροι απλά δεν υπάρχουν και είναι και αυτοί άλλος ένας πιθηκισμός!Τόσο πιθηκισμός δεν θα αργούσε να φέρει και τα πιθήκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πώς, δηλαδή, το συνδυάζεις, Γιώργο; Γιατί η αδυναμία συνεργασίας των αριστερών κομμάτων οδηγεί στην άνοδο του φασισμού; Κάποια σύνδεση αδυνατώ να κάνω; Αλλά ακόμα κι αν συνδυάζεται, γιατί αυτό πρέπει να είναι η αιτία και όλο αυτό το βαρύ πλαίσιο ( κρίση, φόβος, ανασφάλεια, έλλειψη καλλιέργειας - το τελευταίο το πρόσθεσα εγώ) να αποτελεί την αφορμή; Και σε άλλους τόπους και χρόνους;( π.χ, μεσοπόλεμος, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία..) Εκεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πράγματι δεν είναι απλές αφορμές αυτά που αναφέρει ο Γιώργος, είναι βασικές αιτίες αυτής της φρικτής κατάστασης.
    Καταλαβαίνω τι εννοεί, πάντως !
    Αναλωνόμενοι στις συνεχείς κόντρες τους, ξέχασαν να γυρίσουν το κεφάλι τους και να δουν τι γίνεται γύρω τους ή απλώς αδιαφόρησαν, χαμένοι σε κάποια παραίσθηση/ανάμνηση αγώνα και έξαρσης.
    Δεν έκαναν κάτι για να προλάβουν το κακό.
    Και με την χρόνια στάση αδιαλλαξίας τους(τα περισσότερα) απομάκρυναν πιθανούς υποστηρικτές τους, οι οποίοι στράφηκαν σε άλλα κόμματα κι αν μάλιστα δεν είχαν και κριτική σκέψη όπως είπαμε, δεν θα δυσκολεύτηκαν να καταλήξουν και στους Ελληναράδες.
    Το πήγα μακριά, το ξέρω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις